تأثیر شعائر دینی بر بهداشت روانی جوانان میتواند بسیار متنوع و اثرگذار باشد سایت همسریابی.
با پیشرفت فناوری و صنعتی شدن جامعهء انسانی و تغییرات تمدن بر میزان اظطراب و دیگر اختلالات روانی و جسمی افزوده شده است.همگام با پیشرفتهای جهان معاصر در تشخیص و درمان اختلالات جسمی و روانی، ابزارها و فنون مختلفی گسترش یافتهاند که در کاهش مشکلات مختلف مؤثر بودهاند.
در کنار همهء این ابزارها و فنون تشخیصی و درمانی،از دیرباز،شعایر مذهبی و دینی،از جمله دعا،نیایش و نماز،جایگاه خود را در آرامش و اطمینان قلبی و بهداشت روانی حفظ نموده است. از دیدگاه اسلام،معیار سلامت روانی تحت عنوان رشد بکار رفته است.اصطلاح رشد به معنای قائم به خود بودن،هدایت،نجات،صلاح و کمال آمده است.
راههای تأمین بهداشت روانی از دیدگاه اسلام،عبادت،توکل به خداوند،زیارت، روزه گرفتن و...هستند که میتوانند با ایجاد امید و تشویق افراد به نگرش مثبت به موقعیتهای فشارزای روانی،باعث آرامش درونی افراد شوند.
تأثیر اینگونه شعایر دینی بر جسم و روان،از دیدگاه فیزیولوژی ثابت شده است و هم پیامدهای روانشناختی و اجتماعی آنها در جوامع مختلف کاملا روشن است.
از آنجا که شناخت و اعتقاد انسان به مذهب و ایمان به اصول الهی،در سیر بیماری،کاهش درد و رنج،و افزایش تحمل عوارض بیماری نقش تعیین کنندهای دارد،در پژوهشهای زیادی بر تأثیر این بینش و شناخت در پیشگیری از مشکلاتی چون خودکشی،پرهیز از اعتیاد به مواد مخدر،بزهکاری،طلاق و افسردگی تأیید شده است.
سیاستگذاران و تدوینکنندگان راهبرد بهداشت جامعهنگر در سازمان بهداشت جهانی،در سالهای اخیر مسایل مذهبی و اعتقادات دینی،به ویژه اعتقادات اسلامی را مورد توجه قرار داده و این سازمان،بخشی از انتشارات خود را از سال 2991میلادی به آموزش بهداشت از راه مذهب،به عنوان راه کار زندگی سالم اختصاص داده است و کتابها و جزوههای زیادی را با عنوانهایی چون بهداشت از دیدگاه اسلام(7991)،ارتقای سطح بهداشت از دیدگاه اسلامی و نیز نقش مذهب و اخلاق در پیشگیری و کنترل بیماری ایدز(2991)منتشر کرده است.
اگر اجتماع محل عرضه انواع محرکهای نفسانی باشد و روابط اجتماعی بر این اساس استوار شود،مدارهای سازمان روانی انسانها، بیشتر برای برآورده کردن خواستههای نفس به کار میافتد و سرانجام،جامعه مجموعهای میشود از تحریکها و برآوردهسازی خواهشهای نفسانی که به دلیل امکانناپذیر بودن برآوردهسازی نیازهایی که جامعه به وجود آورده است،بسیاری از فرایندهای روانی،مختل شده و سرانجام،ناهنجاری و بیماری افزایش مییابد.
حتی در بررسیهای انجام شده،مشخص شده است که دعا،نیایش و دیگر شعایر دینی و انواع مدیتیشنها،با استفاده از راه کار کورتیکو و جنایتو بر روی سلولهای دفاعی بدن،همچون پاتنها اثر گذاشته و مقاومت بدن را در برابر بیماریهای جسمی مزمن،مانند سرطان،و بیماری روانی مزمن،همچون اسکیزوفرنی افزایش میدهد."
بسیاری از جوانان احساس تسلیم و آرامش بیشتری را در برابر مواجهه با چالشها و استرسهای زندگی از طریق اعمال شعائر دینی تجربه میکنند. مشارکت در فعالیتهای مذهبی و مراسم دینی میتواند به ایجاد احساس وابستگی به جامعه و ارتباط با معنویت کمک کند که این امور میتواند به تقویت سلامت روانی آنها کمک کند.
همچنین، اعتقاد به معنا و هدف در زندگی و اعمال مذهبی میتواند به جوانان احساس امید و معنا در برابر چالشهای زندگی دهد و در نتیجه بهبود روحیه و سلامت روانی آنها را تقویت کند. به علاوه، مشارکت در فعالیتهای مذهبی میتواند به جوانان احساس انسجام و تعلق به گروههای مذهبی و اجتماعی را بخشیده و این ارتباطات میتواند به حفظ و تقویت سلامت روانی آنها کمک کند.
اما لازم به ذکر است که تأثیرات شعائر دینی بر بهداشت روانی جوانان ممکن است به میزان تعهد و تجربه شخصی هر فرد بستگی داشته باشد و در برخی موارد، این تأثیرات ممکن است متفاوت باشند.